Wat leuk dat je op deze pagina terecht gekomen bent! We leggen je graag iets uit over Buurtnatuur Kerkelanden, een initiatief van bewoners initiatief Kerkelanden Groent.
Samen met onze wijkregisseur en de groencoördinator kijken we met bewoners waar we het in de wijk wat verder kunnen vergroenen. Hiermee proberen we een positieve impuls te bieden aan het leven in de wijk. Kleine diersoorten vinden daardoor alles wat zij nodig hebben: veel diversiteit aan inheemse nectarplanten en waardplanten, voedsel, schuil- en -nestelgelegenheid. Goed voor de bestuivende insecten en dus ook voor heel veel vogelsoorten. Die hebben immers heel veel insecten nodig om gezonde nesten voort te kunnen brengen.
En het ziet er mooier uit voor bewoners!
Onze hulp en inzet is van grote waarde. Daar kun je zelf ook in bijdragen. Kleine acties kunnen al veel goeds teweeg brengen. Zowel thuis op je eigen plekje, of samen met die leuke buur op een plekje in de openbare ruimte.
Thuis: onderzoek wat goed zou groeien in jouw (voor)tuin en wip er wat tegels uit. Kies bij voorkeur wild inheemse planten, voor op dat plekje. Of vraag wat informatie op bij Kas & Co, net voorbij Intratuin. Er loopt doorgaans wel iemand rond die hulp kan bieden in de keuze voor de juiste aanplant.
Een strookje langs je gazon, of een ander plekje in de zon, inzaaien met een zakje biologische bloemzaden, kan ook veel goeds opbrengen voor de wilde bijensoorten en vlinders in de wijk. Of vul die grote terraspot deze herfst eens met boerenkrokussen goede planten voor de bijtjes. En plaats regelmatig vers drinkwater met wat steentjes erin voor de in-en uitloop. Ze zullen je heel dankbaar zijn!
Openbare ruimte: Meerdere bewoners uit de wijk zijn je voorgegaan; een strookje bij je woning adopteren is niet ingewikkeld en de gemeente helpt je graag op weg. Wil je de grond bij de bomen in je straat graag vergroenen? Het stappenplan is eenvoudig:
1: Bekijk met je buren waar je een strookje of een rijtje boomspiegels zou willen vergroenen en bespreek vast wat taakverdeling
2: Neem contact op met de communitybuilder van Versa Welzijn of direct met de wijkregisseur
3: Goed plan bevonden? Maak een leuk briefje en verzamel wat handtekeningen in de buurt
3: Als de groencoordinator jullie plan ziet zitten volgt er een contractje om te tekenen
4: Samen aan de slag! In sommige gevallen kan de gemeente bladcompost en gifvrije planten leveren
Vanuit Kerkelanden Groent komen we graag een bordje plaatsen als jullie project afgerond is. Zo verbinden we samen de vergroende strookjes én het bijenlint door onze wijk!
NB: Bij vergroenen van boomspiegels ziet de gemeente graag een hele rij, geen enkele boom voor de woning. Zo ziet het er netter uit voor iedereen.
Tip 1: Wist je dat brandnetels ontzettend belangrijk zijn voor veel vlindersoorten? Ze leggen er hun eitjes op af en de rupsen eten er graag hun buikjes rond van. Laat er dus rustig een paar van staan in je tuin. Brandnetels groeien vaak spontaan op vanuit een humusrijke, gezonde bodem. Een goed teken dat het goed gaat in jouw tuin!
Tip 2: De bodem van je (voor)tuin verbeteren? Composteren kun je leren! Super eenvoudig te doen vanuit je (bio) keukenafval, eierschillen en koffieprut. Het brengt de micro organismen en het leven in je bodem op gang. Het maakt de aarde luchtiger en dat komt ten goede van de planten in je tuin. Online is er veel over te vinden.
Lijkt het je leuk om aan te sluiten in onze groeiende groene community Kerkelanden Groent? Mail ons en laat het ons weten! (Contactpersoon Ilona Hartensveld)
Ook komend najaar organiseren we weer drie inspiratie avonden in de Bethlehemkerk met het thema Levende Tuinen. We helpen je dus graag op weg! Alle avonden worden aangekondigd via ons lokale duurzame netwerk Hilversum100. Ontvang je de nieuwsbrief van Hilversum100 al? Via De Bijprater blijf je op de hoogte van groene en duurzame ontwikkelingen vanuit bewoners in Hilversum.
En kijk rustig eens verder op deze website van Kerkelanden Groent om een beetje beeld te krijgen van waar we samen aan werken: een mooie natuurlijke wijk voor alle bewoners in Kerkelanden. Van metselaar tot metselbij, van peuter tot pimpelmees, van betonie tot branieschopper, van kakker tot kikker, van dagpauwoog tot dagvoorzitter!
Want natuur is goed voor iedereen. Daar voelt iedereen zicht thuis! Laten we er samen zorg voor dragen.