Onlangs maakte de gemeente bekend dat er 30.000 euro beschikbaar was gemaakt voor ideeën rondom het thema ‘groen in beweging’. Vanuit de werkgroep hebben we een plan ingediend, voor een groen brinkje: ‘De Poort van Kerkelanden’. (Zie schets en toelichting onderaan de tekst) Onderstaand vind je het deel uit het plan, dat betrekking heeft op het brinkje.
Pilot: Het eerste groene brinkje*
(uit het plan ‘Pilot Groene Brinkje’) Heel graag zouden we in het voorjaar van 2024 een pilot willen uitvoeren van het eerste groene brinkje. Op de kaart is de locatie aangewezen voor een plek waarvan we denken dat het succesvol kan uitpakken. Deze locatie ligt langs een wandelpad waar veel ouderen langs komen om hun boodschapje te halen. We zien de locatie daarom ook wel als ‘De Poort van Kerkelanden’.
We denken aan een relatief eenvoudig te realiseren pilot. Natuurlijke materialen, die we vanuit gemeente Hilversum, het GNR of Staatsbosbeheer kunnen regelen. Drie boomstammen, in een driehoek bij elkaar gelegen, met daaromheen beplanting, hogere struiken voor wat beschutting en wat natuurlijke elementen voor kinderen om daar te kunnen spelen. De nabij gelegen grasvelden zouden we heel graag ingezaaid zien, zodat daar in het warme seizoen een prachtige bloemenzee zal ontstaan. Via het olifantenpaadje in harp of hoefijzer vorm, is een uitnodigende route langs de bloemen gemaakt. Vanaf het al aanwezige bankje kijk je op het veld. Graag zien we hier wat meer lage heesters bij voor wat meer beschutting. Het bestaande kunstwerk dat in het grasveld staat, zouden we graag wat opsieren met een cirkel van bloembollen en lage inheemse bloeiende planten. Per ‘groen brinkje’ zullen we een onderhoudsteam uit de wijk mobiliseren om het er goed onderhouden uit te laten zien. De maaimachine van de gemeente krijgt voldoende ruimte om overal goed bij te kunnen.
We hopen dat de gemeente de waarde inziet van onze pilot en ons wil ondersteunen in uitvoering en financiering.
*Een groen brinkje is een nieuwe aangelegde plek in het groen waar kinderen kunnen spelen en bewoners van de wijk samen kunnen komen. Ze kunnen daar genieten van de daar aanwezige inheemse aanplant of ze kunnen er tijdens een wandeling tot rust komen.